Select Page
Migrain - cara untuk menghalang migrain

Tabiat pemakanan anda juga memainkan peranan yang besar dalam status kesihatan anda. Sekiranya anda ingin mengekalkan serangan migrain, cuba ikuti cara untuk menghalang migrain :

  • Tinggal terhidrasi. Sakit kepala dehidrasi mungkin berlaku selepas berpeluh melampau atau kerana cirit-birit dan / atau muntah. Mereka boleh muncul bersama-sama dengan gejala seperti pening, keletihan, dan kadar jantung yang cepat. Jangan lupa minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari untuk memastikan tubuh anda berfungsi dengan baik.
  • Jangan melangkau makanan. Sebaliknya, cara untuk menghalang migrain anda boleh makan makanan mini 5-6 kali sehari. Ia akan menghalang anda daripada mendapat sakit kepala kerana anda lapar.
  • Ambil vitamin dan mineral. Pengambilan asid folik, magnesium, besi, tembaga, vitamin D, B2, B6, dan B12 yang rendah boleh mengakibatkan sakit kepala yang teruk. Untuk mengekalkan keseimbangan unsur makro dan mikro dalam tubuh anda, lebih baik untuk membeli makanan tambahan tambahan.
  • Makan lebih banyak buah-buahan, sayuran, dan kekacang. Mereka mengandungi estrogen semulajadi yang meneutralkan kesan negatif estrogen yang dibuat oleh tubuh kita. Ini amat berguna untuk wanita yang mengalami migrain semasa tempoh mereka.

 

 Apa yang bahaya sangat migrain ni?

1. Stroke

Bahaya pertama yang dapat muncul apabila anda sering migrain adalah dapat menyebabkan dan juga meningkatkan kemungkinan mengalami gejala stroke dan juga serangan stroke.

Migrain merupakan salah satu gejala sakit kepala yang juga dapat mengganggu fungsi dan kinerja otak. Jika suatu saat anda sering mengalami migrain dan tidak sadar bahwa penyakit anda semakin parah, bukan tidak mungkin nantinya stroke akan menyerang anda.

 

2. Penyakit jantung

Bahaya berikutnya yang dapat muncul ketika sering mengalami migrain dan tidak anda sedari betul dan juga tidak diubati dengan tepat adalah dapat menimbulkan penyakit jantung. Ya, penyakit jantung merupakan salah satu jenis penyakit yang berbahaya selian juga dapat memicu stroke.

Penyakit jantung juga dapat meningkatkan potensi serangan jantung yang sangat berbahaya. Selain itu, penyakit jantung juga dapat menyebabkan  peredaran darah tidak normal dan sangat mempengaruhi aktiviti anda sehari-hari.

 

3. Kemungkinan disertai dengan adanya vertigo

Bahaya sering migrain yang kemungkinan dapat muncul adalah gejala vertigo. Vertigo merupakan suatu kedaan atau gejala dimana anda merasakan pusing dan juga lingkungan sekitar anda berputar-putar tidak karuan.

Vertigo merupakan suatu gejala yang muncul tiba-tiba alias mendadak, dan bisa terjadi dimana saja. Bahaya vertigo ini akan meningkat resiko munculnya, terutama ketika sering mengalami migrain dan tidak tangani secara medik.

 

4. Kemungkinan mengalami luka pada bahagian otak

Kemungkinan bahaya sering migrain lainnya yang dapat muncul adalah luka dan juga pendarahan pada bagian otak. Kondisi ini tentu saja sangat berbahaya, karena luka pada otak dapat menyebabkan munculnya berbagai macam penyakit, salah satunya adalah stroke dan tidak optimalnya fungsi dari otak.

Selain itu, ditingkat terparah luka pada otak ini juga akan menyebabkan kepala sering pening. Hal ini bukan tidak mungkin akan menyebabkan terjadinya pendarahan pada otak anda.

 

Sumber : BrightSide

Sumber : Halosehat