Select Page

Kini, banyak wanita yang memilih untuk melakukan penjagaan kulit wajah dalam bentuk rawatan wajah di klinik kecantikan ( facial ). Alasannya, mereka merasakan jika rawatan ini dapat membuakan kulit muka bersih, daripada melakukan penjagaan diri di rumah. Malangnya, selepas pada itu muka biasanya akan menjadi merah. Selain sensitif terhadap jenis kulit, kejadian kemerahan juga disebabkan oleh jerawat atau blackhead yang secara paksa dikeluarkan dari kulit. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu bimbang kerana sebenarnya masalah ini adalah normal. Walau bagaimanapun, jika kemerahan yang anda alami berlaku dalam masa yang panjang, cuba untuk mengatasinya dengan melakukan perkara-perkara berikut:

facial

 

💆🏻‍♀️Elakkan terdedah kepada pendedahan matahari secara langsung

Satu langkah dalam rawatan wajah adalah pengelupasan untuk menghilangkan sel kulit mati untuk penampilan yang lebih cerah dan licin. Tetapi sebaliknya, proses pengelupasan ini boleh membuat lapisan kulit luar lebih nipis dan juga boleh menjadi kering. Oleh itu, jangan terkejut jika kulit akan menjadi lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Penyelesaiannya, cuba untuk menghadkan pendedahan kepada kulit dengan cahaya matahari langsung. Tetapi jika anda terpaksa melakukan aktiviti luar, gunakan topi untuk menghilangkan cahaya matahari langsung yang terdedah kepada kulit. Dan tentu saja, jangan lupa untuk selalu memakai pelindung matahari(sunblock) sebelum anda bergerak.

 

💆🏻‍♀️Memampatkan Wajah dengan Kiub Ais

Selain sakit, muka juga akan menyebabkan kesan panas disertai dengan kemerahan dan liang yang diperbesar. Satu cara untuk memberi kesan menenangkan semasa mengurangkan liang adalah dengan memampatkan muka dengan menggunakan kiub ais. Bukan itu sahaja, anda juga boleh menggunakan air chamomile sejuk yang merendam air untuk mencuci muka anda. Air rendaman Chamomile yang mengandungi bahan anti-radang yang tinggi dipercayai membantu menenangkan kulit yang teriritasi selepas muka.

 

💆🏻‍♀️Sapukan Gel Aloe Vera

Gel aloe vera diketahui sangat bermanfaat untuk kecantikan, terutama untuk mengatasi masalah kemerahan muka dengan memberikan kesan menenangkan. Untuk hasil yang lebih baik, anda boleh meletakkan produk aloe vera gel yang anda ada di dalam peti sejuk untuk beberapa saat. Setelah sejuk, gunakan produk tersebut ke wajah yang mempunyai kemerahan.

 

💆🏻‍♀️Menggunakan Toner

Seperti yang disebutkan di atas, kulit wajah akan lebih sensitif daripada biasa selepas melakukan rawatan muka ( facial ). Salah satu produk kosmetik yang boleh anda gunakan untuk berurusan dengan kulit kemerahan sambil menjadikannya lembab sekali lagi daripada pelembap adalah toner. Bukan sahaja dapat menyegarkan, toner juga sepertinya menstabilkan pH kulit dan menjadikannya lebih sihat. Menariknya, toner juga berkesan dalam membantu mengeluarkan sisa-sisa sel mati yang masih ada di wajah. Walau bagaimanapun, bagi anda yang mempunyai jenis kulit yang sensitif, gunakan toner yang bebas daripada alkohol supaya kemerahan muka tidak menjadi lebih teruk.

 

💆🏻‍♀️Pakai Sheet Mask

Di samping kaedah di atas, memakai sheet mask juga boleh menjadi alternatif yang paling mudah untuk mengurangkan kesan kemerahan pada muka selepas membuat facial. Pilih sheet mask yang menenangkan dan yang melembapkan kulit wajah. Untuk mendapatkan kesan pemakaian yang sejuk, anda juga boleh menyimpan sheet mask terlebih dahulu di dalam peti sejuk. Semoga berjaya!