Select Page
Waktu Terbaik Untuk Minum Air Kosong

Waktu Terbaik Untuk Minum Air Kosong??? Pasti ramai yang tak tahu bahawa minum air kosong juga ada waktu yang sesuai. Minum air kosong sememangnya penting untuk menjaga kesihatan tubuh, melancarkan metabolisma tubuh sekali gus memelihara berat badan ideal. Ini kerana dengan cukupnya kandungan air dalam badan, ia sekali gus membantu pembakaran kalori dengan lebih cepat.

Tapi tahukah anda waktu bila kita harus mengamalkan untuk minum air kosong ini? Ini kami kongsikan semoga bermanfaat.

#1 Bangun tidur

Masa terbaik adalah sebaik sahaja bangun dari tidur. Segelas air pada waktu pagi membantu badan untuk bangun dan bergerak. Di samping itu, kehadiran air membantu tubuh menolak radikal bebas dan sisa-sisa dari kalori yang dibakar untuk metabolisme badan dalam sekelip mata.

#2 Sebelum makan

Seterusnya sebelum makan. Ini akan membantu anda berasa lebih kenyang dan jumlah makanan yang masuk ke dalam badan akan kurang. Minum sebelum makan juga akan melembapkan lapisan perut. Ini membantu mengurangkan ketidakselesaan semasa makan.

#3 Bila lapar

Ya, bila mula terasa lapar kerana tidak makan, cuba minum segelas air. Cuba mulakan dengan meminum 500 ml air 30 minit sebelum makan. Air akan membuat perut merasa lebih kenyang dan mengurangkan selera makan.

#4 Sebelum  bersukan

Sebelum sukan anda dinasihatkan untuk minum air terlebih dahulu. Ini akan membantu tubuh terhidrasi dengan baik dan peredarannya lebih terjaga dan lancar.

#5 Selepas bersenam

Selepas bersenam, anda dinasihatkan minum banyak air. Ini bertujuan untuk menggantikan cecair badan yang hilang. Jumlah air yang diminum bergantung kepada berat badan, keadaan kesihatan, dan suhu alam sekitar. Tetapi pastikan anda tidak tergesa-gesa kerana ia boleh menyebabkan kekejangan perut.

#6 Bila dikeliling orang sakit

Jika anda berada di sekitar orang sakit di hospital atau tempat kerja dan sekolah, anda dinasihatkan untuk minum air lebih daripada kuantiti biasa, ia membantu untuk membersihkan kuman dan virus yang tersebar.

#7 Sakit

Apabila anda sakit, anda perlu minum banyak cecair, termasuk air, untuk menjadi lebih baik. Ambil lapan gelas air setiap hari (8 auns setiap gelas).

#8 Bila anda rasa penat

Tahukah anda bahawa keletihan adalah salah satu tanda dehidrasi? Untuk itu, ambil satu atau dua gelas air memadai.

 

Sumber : Sinar

Sumber : Wanista.com